2012. augusztus 30., csütörtök

Kedvenc dalom - Bobby Hebb: Sunny

Valamikor a blog indulásakor készítettem már egy videót, amelyen Mamóka énekli ezt a számot, csak kicsit másképp, "Sanyi" címmel. Mivel ez a kedvenc számom, úgy gondoltam, hogy méltatlan lenne, ha csak egy paródiával prezentálnám. Ezért fogtam magam és megkértem a legjobb barátomat - akit a tükörben szoktam látni -, hogy kísérjen gitáron, én meg eléneklem a Sunny-t. Távol vagyok a profi előadótól, a profi énekléstől meg pláne. No, de én legalább élveztem, amíg készült a videó. Remélem, Te is élvezed, amikor hallgatod. :) Ezt a dalt Bobby Hebb, egy szimpatikus fekete zenész írta 1963-ban, akkor, amikor én még csak kacér ábránd sem voltam szüleim gondolataiban. Aztán 1966-ban lett belőle világsiker, akkor énekelte fel lemezre. Kicsit előbb Japánban is elénekelték a dalt, ahol szintén óriási siker volt. Ám az igazi sikert mégis maga Bobby aratta a dallal. A szövege nagyon pozitív, valójában egy hálaimádság, ezt maga Bobby is megemlítette több interjúban. A dal megírása előtt vesztette el testvérét. Aztán mintegy önmaga vigasztalására írta meg a dalt, hogy a rossz idők elmúljanak és a jó idők beköszöntsenek, és ez hozta meg neki azt a sikert, amiből gyakorlatilag élete végéig élt. Tehát a Sunny tökéletesen működött: Bobby életébe elhozta a jó időket. Igaz, több nagyszerű dalt is írt, mégis a Sunny lett a fő slágere. Magyarországra slágerkánt csak a hetvenes évek végén robbant be egy német diszkócsapat, a Boney M. feldolgozásában. Ráadásul itthon a legtöbben a Boney M.-hez kötik e dalt, azt se tudják ki az a Bobby Hebb. A dal olyan nagyszerű és tökéletes, hogy bármilyen stílusban jó. A Sunny a világon talán a legtöbbet feldolgozott dal, a leghíresebb előadók közt olyan neveket találunk, mint Cher, a Boney M., Ella Fitzgerald, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Johnny Mathis, Jamiroquai, Frank Sinatra és sorolhatnám még, nézzetek utána a Wikipédián. Ennyi világhírű előadó feldolgozása után - főleg a mögöttük álló ügynökségek, produkciós irodák és lemezcégek révén - hatalmas összegű jogdíjak folytak be Bobby Hebb zsebébe. A Sunny tehát egy igazi "varázsdal". Magam is gyakran éneklem és olyankor mintha minden sokkal jobbra fordulna... Hallgassátok szeretettel!

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szevasz Attila!

A következő videódban megtudnád mutatni, hogy kell eljátszani a Metallica: Nothing else matters és Rudán Joe: Kopott ház című nótákat?
Előre is köszönöm

Üdv.

.. egyébként nagyon jól nyomod, élvezetes az előadásod és az oktatásod...

Névtelen írta...

Előttem már biztosan százan leírták.

Unknown írta...

Szia!! Nem lehetne tőled csak egy pár gitár órát venni ?? Legalább az alapokat?? Nagyon tettszik ahogy magyarázol de azért személlyesen biztosan más lenne. Üdv: Szamuelcsik Katalin.(17 ker)